Yer6 Hafıza Projesi'ne Destek Vermek İçin...

Posta Çeki Hesabımız: 8830591 PTT Beyoğlu Şubesi

Basında Yer6 Hafıza

ŞULE YILDIRIM
Bir Gün Gazetesi

FANZİNLER YER6 HAFIZA'YA KAYDOLACAK

Onlar görünmez ama leb-i derya bir boşluğa haykıran gençler… O âlemde fanzinler, yani gençlerin hafızlarını, hayata tepkilerini kâğıda döktükleri, çoğunluğu parayla satılmayan sıra dışı dergiler var. Ne yazık ki 90’lı yıllarda, örneğin Taksim’de İstiklal Caddesi’nde yürürken elinize aynı anda uzatılan veya kitapçılarda bulabileceğiniz fanzinleri şimdilerde pek göremiyoruz. Sayıları azaldı. Hatta bir üniversite şehri olan Eskişehir’de, Ankara’da hatta İstanbul ve İzmir’de bile eskisi kadar fanzin bulunamıyor. Peki ücret hanesinde; ‘Ne verirsen’ yazabilen, kendi bakışlarından anı ve  günceli anlamlandıran hem muhalif hem yaratıcı, hem siyasi hem edebi olabilen bu fanzinlere ne oldu? Niye yoklar? Yoksa gençlerde üretim mi durdu? Fanzin arşivi ve kütüphanesi oluşturmak için yola çıkan Yer(6) Hafıza Projesi’nin sahibi Janset Karavin, “Genç kalemler, sürekli aynı isimlerin döndüğü edebiyat dergilerinde veya bütün yayın tekellerinde kendilerine yer bulamadığı için belki küstüler diyebiliriz. Biz Yer(6)Hafıza Projesi ile gündelik yaşamın nabzını tutan bu kalemlerin geleceğe aktarılmasını ve daha çok insana ulaşmasını sağlayacağız. Bir fanzin kütüphanesi oluşturacağız” dedi.
HER YIL BİR FANZİN ALMANAĞI
Projenin sahibi ve pandomim sanatçısı Janset Karavin, “Belki ilginç ama daha çok sol ve anarşist yapılarıyla tanınan fanzinlerin içinde bir iki de olsa sağ kesimden, Gülen cemaatiyle yakın gençlere ait dergiler bile bulduk. Bu alan herkese açık. Edebiyat tekelini kırmak isteyen her kesimden genç sınır tanımıyor” derken, projenin ayrıntılarını ise şöyle anlattı: “Projeyle, şu anda 10-12 sene evvelinin fanzinlerine ulaştık. Almanya’dan gelen fanzinler bile var elimizde. Resmi kayıtlara girmeyen ama farklı kalemlerin yazıp çizebildiği bu yayınları bir kütüphanede birleştireceğiz. İsteyen bu kütüphaneden gelip fanzinleri fotokopi edebilecek. Ayrıca internet ortamına ve mikrofilmlere de bu dünyayı taşımak istiyoruz. İstanbul’un belirli noktalarında fanzin istasyonları kuracağız. Yılda bir fanzin almanağı yapmayı düşünüyoruz” dedi.
Proje için Açık Radyo’nun sponsorluğunu da aldığını belirten Karavin, “Yer(6) Hafıza  aslında edebiyat dünyasını sektörleştirmeye çalışan kapitalizme karşı tepki mahiyetindedir. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan ‘bilirkişi tahakkümü’nü yıkan bu yapıyı desteklemek istiyoruz. Bir kitabın erkekler okuyamaz diye ‘pembe kapaklı’ versiyonundan sonra  ‘mavi’ versiyonun basıldığı bir ortamda edebiyat tekelini kırmak gerekiyor. Gençlerin yazmaya ara vermesini, üretimlerini sonlandırmamaları için yola çıktık” dedi.
Projeye destek verenler arasında, Sedat Türktantos, Şenol Erdoğan, Tayfun Polat, Rafet Aslan gibi fanzin dünyasının duayenleri de var. Ekip koleksiyonerlere de ulaşmaya çalışıyor.  Karavin, “Elinde 3000’i aşkın fanzin olanlar var. ODTÜ Bilkent gibi üniversitelerde ise çıkmış fanzinler kütüphanelere bile girmiş. Arşiv oluşturmada Akbaba ve Leman’ın da eski sayılarına ulaşılabilecek" diye konuştu.

30 Kasım 2010


DÜZELTME ve ÖZÜR

Okuduğunuz haberde muhabir arkadaşımız Şule Yıldırım iyi niyetle, adımı ''Yer6 Hafıza Projesi sahibi'' şeklinde zikretmiştir. 
Ne Yer6 Hafıza ne de Noreplika Sanat Kolektifi sahibi olduğum girişim ve oluşumlar değillerdir. Ben Noreplika Sanat Kolektifi üyelerinden sadece birisiyim ve Replika olarak üzerime düşen sorumluluğu yerine getirmek çabasındayım. Kendi adıma dile getirebileceğim ve her fırsatta tekrar ettiğim üzere mülksüzüm.
Muhabir arkadaşımız Şule Yıldırım'ı bu konuda bilgilendirmeyi unutarak sebebiyet verdiğim bu büyük hata için kolektiften ve projeye destek veren herkesten özür dilerim.

Janset Karavin
Noreplika Sanat Kolektifi  - Replika